29 jan 2016

Hoge celstraffen geëist tegen bende autodieven

Gereedschap dat de verdachten gebruikt zouden hebben om de auto's te stelen.

De gestolen auto’s werden gebruikt voor zware misdaden zoals roofovervallen, ramkraken en liquidaties.

Het Openbaar Ministerie heeft opmerkelijk zware straffen geëist tegen de hoofdverdachten van een groep autodieven uit Rotterdam. Tegen de hoofdverdachte in deze zaak, de 34-jarige Ivan H., eiste officier van justitie Koos Plooij een celstraf van 6 jaar onvoorwaardelijk. Ivan H. was volgens Plooij betrokken bij de diefstal en heling van ruim 20 auto’s. Bovendien was hij het meest actieve lid van een criminele organisatie die zich in 2014 en 2015 bezighield met planmatige manier van autodiefstal.

Tegen twee andere prominente leden van de organisatie, Adnane B. en Keyley B. (geen familie) eiste Plooij respectievelijk 36 en 34 maanden onvoorwaardelijke celstraf. Tegen de andere verdachten zijn celstraffen geëist die overeenkomen met de tijd dat ze in voorarrest hebben gezeten. De zware eis tegen Ivan H. kwam hem en de andere verdachten als een schok. Ivan H. luisterde hoofdschuddend naar de strafeis van Plooij en wierp zijn armen in de lucht toen hij de eis van zes jaar hoorde.

De groep mannen kwamen in beeld nadat twee gestolen auto’s in het voorjaar van 2014 uitgebrand werden teruggevonden na liquidaties in Den Haag en Amstelveen. De aanslag in Den Haag mislukte. Bij de aanslag in Amstelveen werd de bekende Amsterdamse crimineel Gwenette Martha dodelijk getroffen door naar schatting 80 kogels. Volgens officier van justitie Plooij kan niet worden bewezen dat de verdachten van deze liquidaties op de hoogte waren.

Maar, zo stelde Plooij maandag in zijn requisitoir, realiseerden de hoofdverdachten zich terdege dat deze auto’s werden gebruikt voor zware misdaden zoals roofovervallen, ramkraken en liquidaties. De groep verdachten stal met name snelle auto’s. De kopers van deze auto’s wilden “niet te pakken te zijn bij achtervolgingen”, zo vertelde een van de verdachten.

Plooij rekent het de hoofdverdachten aan dat zij wisten waarvoor de auto’s werden gebruikt. Volgens Plooij hebben de verdachten met de diefstal “dodelijke misdrijven” mogelijk gemaakt. “Deze vorm van faciliterende misdaad moet krachtig worden bestreden, en van de op te leggen straffen behoort een signaal uit te gaan”, stelt Plooij.

De komende week reageren de advocaten op de strafeis tegen hun cliënten. De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 11 maart.

Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2016/02/01/hoge-celstraffen-geeist-tegen-bende-autodieven

i q d

Deel dit bericht via: