21 nov 2017

Had Zakaria C. uit Zeist het weigerachtige wapen al op zak toen hij er dit voorjaar op een overvol terras mee zwaaide en tot drie keer toe de trekker overhaalde, of niet? De lezingen hierover van Zakaria C. en zijn achtervolgers staan haaks op elkaar.

Voor de officier van justitie is het zo klaar als een klontje dat C. het wapen op zak had en niet tijdens de worsteling in café-restaurant de Reünie heeft afgepakt van zijn belagers. Uit onderzoek is vast komen te staan dat er ook DNA-sporen ín het wapen zijn gevonden. ,,Die komen daar niet doordat je het wapen tijdens een worsteling van je belagers afpakt.’’ Bovendien, zo stelt de officier van justitie, was bekend dat C. met een wapen op zak liep, omdat hij werd bedreigd door een andere familie in Zeist. 

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet volgende week schietproeven met het weigerachtige wapen. In het café haalde hij tot drie keer toe de trekker over, maar het wapen weigerde. Bezoekers van het terras en personeel van de Reünie stoven in paniek alle kanten op. Door heldhaftig optreden van enkele personeelsleden kon C. worden overmeesterd.

De rechtbank had in augustus al een pro-formazitting. Toen werd bepaald dat er nader DNA-onderzoek op het wapen moest worden verricht, voordat er schietproeven konden worden uitgevoerd . Volgens de officier van justitie duurde het afronden van het DNA-onderzoek door de lange wachttijden langer dan verwacht. De officier verwacht over drie weken een rapport met de uitkomsten van de schietproef te hebben.

Nog voor de feestdagen moet er ook een rapportage worden afgerond over de persoonlijke omstandigheden van C. Hij heeft contact gehad met Victas, het centrum voor verslavingszorg.

Voordeel van de twijfel

Raadsman Lamers wil dat de voorlopige hechtenis wordt geschorst. ,,Hij moet nu het voordeel van de twijfel krijgen. Het was bekend dat het wapen niet werkte. Hem kan hooguit bedreiging ten laste worden gelegd. ,,Het is linksom of rechtsom. Of hij wist dat het wapen niet functioneerde óf hij heeft het wapen waarmee hij is bedreigd, afgepakt om zichzelf te verdedigen.’’

De rechtbank wil dat C. vast blijft zitten omdat de ernst van de verdenkingen nog steeds onverminderd aanwezig is. De zaak wordt inhoudelijk behandeld op 9 januari.

i q d

Deel dit bericht via: