28 nov 2016

Tot acht jaar cel voor leden vermeende 'liquidatiegroep'

foto: Politie

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag tot acht jaar cel opgelegd aan tien verdachten die samen een vermeende liquidatiegroep zouden vormen. De straffen vallen een stuk lager uit dan de eisen van het Openbaar Ministerie.

 

Het OM had tussen de veertien en zeventien jaar geëist tegen de vijf hoofdverdachten. Tegen de andere vijf verdachten eiste ze tussen de één en vijfenhalf jaar.

Vier van de vijf hoofdverdachten hebben straffen van acht jaar opgelegd gekregen. Een kreeg zeven jaar. Drie anderen verdachten kregen drie jaar cel. Twee mannen die niet tot de organisatie behoorden en een bijrol vervulden, kregen celstraffen van enkele maanden opgelegd.

De vier mannen behoorden volgens de rechtbank tot de kern van de organisatie. Zij trokken aan de touwtjes en vervulden een centrale rol bij de opslag en handel in wapens. 

Liquidaties

De rechtbank zegt dat er geen concreet bewijs is voor het voorbereiden van liquidaties. Hoewel volgens de rechtbank sprake was van een organisatie die als oogmerk onder meer het plegen van moorden had, vielen de straffen lager uit dan de eisen doordat niet duidelijk is geworden welke doelwitten de bende concreet op het oog had en waarom zij mikpunt waren.

De acht mannen die volgens de rechtbank deel uitmaakten van de criminele bende werden daarom vrijgesproken van het voorbereiden van concrete liquidaties. De rechter acht wel deelname aan een criminele organisatie en wapenbezit bewezen.

Bestelling

Volgens de aanklagers hadden ''deze uitvoerders van moord op bestelling, klaar om uit te rukken, met als missie mensen definitief uit te schakelen" zich schuldig gemaakt aan verboden wapenbezit, het voorbereiden van moord, voorbereiding van diefstal met geweld, deelname aan een criminele organisatie, witwassen en heling. 

De verdachten van bende die vorig jaar in Utrecht werd opgerold, had in gehuurde opslagboxen materieel klaarliggen, dat specifiek bedoeld was voor het plegen van moordaanslagen. De zaak heeft de naam 26koper gekregen.

Het materieel was onderverdeeld in verschillende sets, waarbij elke set twee automatische vuurwapens, een pistool, een kogelvrij vest en een extra patroonhouder bevatte. Daarmee kon de bende "op ieder moment over de gewenste middelen beschikken".

Dat zei aanklager Henk Mous tijdens de zitting in september. 

Wapenvondst

De mannen werden opgepakt na een hele grote wapenvondst in de zomer van vorig jaar in Nieuwegein. Er werden onder meer kalasjnikovs, handgranaten, geluiddempers, circa 4.700 patronen en bijna driehonderd pantserdoorborende, brandstichtende kogels aangetroffen.

Het OM sprak van een "een wereld van dodelijke wapens, filmapparatuur, spotters, peilbakens en miljoenenboekhoudingen". In een notitieboekje dat bij een van de verdachten thuis werd gevonden stonden aantekeningen die duidden op betrokkenheid bij criminele moorden in 2014.

 

Bron: Nu.nl 28 november 2016

foto: Politie

i q d

Deel dit bericht via: